Kalsit
Kalsit bir mineral adı olup karbonatlı kayaçları oluşturan bu mineralin kimyasal yapısı CaCO3’tür. Çeşitli şekillerde kristal halde bulunan camsı parlaklıkta, renksiz saydam yapıdadır. Genelde kalsit adı ile üretilen mineral karbonatlı kayaçların (kireç taşları, mermer, tebeşir) ana mineralidir.
Dünyamızdaki bitki ve hayvanların gelişimlerini düşündüğümüzde, modern dünyayı, insanı ve günlük yaşamımızı düşündüğümüzde aslında kalsiyum karbonat olmadan yaşamın var olabileceğini düşünmek imkânsız gibi bir şeydir. Günlük yaşamımızda kullandığımız pek çok üründe ya direk kalsiyum karbonat bulunmakta ya da kalsiyum karbonattan üretilmiş yarı mamul ürünler kullanılmaktadır.
Dünyadaki kalsit rezervleri yaygın olarak bulunmasına rağmen, yalnızca az bir kısmı rezervi işletmeye değecek yeterli yüksek kalitededir ve yine az bir kısmı inşaat ve yol dolgusunun yanı sıra endüstriyel ve tarımsal açıdan kullanılabilecek saflık ve kalitedir. Yalnızca saflığı, beyazlığı ve homojenliği kabul gören, optimum düzeydeki kalsit rezervleri dünyada ticari anlamda işletilebilir. Ocaktan çıkarıldıktan sonra kalitesini yükseltmek için çeşitli işlemlerden geçer ve bilinen öğütülmüş kalsiyum karbonat üretilir. Yeniden karbonizasyon işleminden geçen Kaplanmış Kalsiyum Karbonat da bir anlamda sentetik kalsiyum karbonattır ve sektörde ayrı bir yere sahiptir.
Dünyada ticari olarak üretilen kalsit, (kalsiyum karbonat) oluşumları Beyaz renkli, saf kireç taşları İri kristalli mermerler (Türkiye’de üretilen)Beyaz tebeşir oluşumları olmaktadır. Bunların içerisinde iri kristalli mermerler beyazlığı en yüksek olanlardır.
Türkiye’deki Kalsit (Kalsiyum Karbonat) Oluşumları oldukça zengin olup, özellikle Niğde Bölgesi çok zengin rezerve sahiptir ve Türkiye’de olduğu kadar dünyada da en beyaz oluşumlardan biridir. Öğütüldükten sonraki beyazlık derecesi çok yüksektir. CaCO3 yüzdesi yüksektir ve bu durum kalsitin kullanıldığı ilişkili tüketim sektörleri açısından bir diğer en önemli noktadır.
Mikronize Öğütülmüş Kalsitin Tüketim Alanları
- Kağıt Sektörü
- Boya ve Kaplama Sektörü
- Plastik Kauçuk ve Kablo Sektörü
- İnşaat Sektöründe Sıva, Macun, Derz Dolgusu Üretimi
- Gıda Sektörü